Hou je achterban op een alternatieve manier verbonden aan je organisatie

Op 20 mei kwamen een tiental FAB-leden voor een laatste keer online samen om het te hebben over hoe zij hun fondsenwerving voeren tijdens de Coronacrisis. Lees hier hun inzichten. 

Achterban op een alternatieve manier samenbrengen

stay close-far apart.jpgIntussen zijn heel wat fondsenwervende organisaties op zoek naar een alternatieve manier om hun achterban samen te brengen. Een van de deelnemers geeft aan dat de jaarlijkse schenkersontmoeting voor de schenkers die grotere bedragen geven gewoonlijk een groots opgezet event is waarbij de schenkers het team en de voorzitter van de organisatie kunnen ontmoeten. Dit jaar gaat men op zoek naar een manier om die schenkers op een fysieke, maar kleinschaligere manier samen te brengen, in groepjes op te delen… Ook voor de sportieve evenementen denkt men over alternatieven om deze eerder lokaal en kleinschaliger aan te pakken ipv via een massa-evenement. Toch wil men het fysieke samenkomen hier behouden, omdat dat een belangrijk aspect van de binding met de donateurs is.

Ideeën om je donateurs virtueel verbonden te houden aan je organisatie:

  • Ga aan de slag met de apps die bestaan om virtueel sportieve challenges aan te gaan
  • Zorg voor een creatieve opdracht (vb. het Origami For Life fondsenwervingsinitiatief door designer Charles Kaisin (ism Kid Noize en Kanal Centre Pompidou)
  • Bied je donateurs bijvoorbeeld ook boeiend materiaal (video, getuigenissen, …) via een online platform over de projecten of landen waarin je organisatie werkzaam is.
  • Plan inspirerende webinars of online meetups in. Damiaanactie plant bijvoorbeeld ook als afsluiter van hun digitale 20km en als bedanking een afsluitende Zoom-meeting met Dominique Monami, die online coaching aan de deelnemers gaf.


Creatief met de anderhalve meter bij face-to-facefundraising

Enkele leden gaven aan dat hun externe partners vanaf 2 juni opnieuw starten met de stratenfondsenwerving voor hun organisatie. In Nederland zijn ze al een poosje opnieuw gestart met de stratenfondsenwerving en daar zien we al creatieve zaken om de anderhalve meter-regel goed te respecteren. Zo zag je misschien al de oplossing van Save The Children in Nederland met de rode loper van anderhalve meter die voor je deur uitgerold wordt.

In welke mate ligt het opnemen van info over legatenwerking gevoelig?

Kan je in deze tijden info over je legatenwerking meenemen in een brochure? Ook dat was een van de vragen tijdens de meetup. De directe vraag stellen aan je publiek ligt momenteel eerder gevoelig. Maar om de info over je legatenwerking weg te laten uit je communicatie is een stap te ver, volgens de deelnemende fondsenwervers. Zeker aangezien net blijkt dat er meer aanvragen zijn naar informatie hierover bij verschillende verenigingen en Testament.be.

Hoe vaak contact met je (potentiële) donateurs?
Bij de organisaties die met fondsenwerving starten kwam er de vraag hoe vaak je je bestaande contacten kan contacteren met een giftvraag. Dit is uiteindelijk maatwerk en hangt ook af van het profiel van degene die je contacteert, is het een kleine maandelijkse schenker of een eenmalige schenker, iemand die nog nooit een gift deed, …

De deelnemende fondsenwervers adviseerden van 4 tot 8 keer per jaar contact te nemen. Voorwaarde is wel dat je de contacten varieert, van een informerende nieuwsbrief, een follow-up, een bedankingskaartje, telefoontje, … Zorg er vooral voor dat niet elke touchpoint met je donateur een giftvraag is. Let er ook op als mensen net een gift gedaan hebben, dat je bij de volgende communicatie niet nog eens meteen een giftvraag stopt.

Als tip kregen we ook nog mee dat als je organisatie met kwetsbare jongeren werkt de Stichting Jean-François Peterbroeck (beheerd door de Koning Boudewijnstichting) hiervoor steun kan verlenen.

Wordt jouw organisatie ook partner?

Fundraisers Belgium heeft een netwerk van partners die co-branden met ons
kwaliteitsnetwerk aan beslissingsnemers in de fondsenwervingswereld. Stuur een mail naar

info@fundraisersbelgium.be als je graag meer info wil over partnerschap met onze vereniging.