Helena Schalenbourg (Damiaanactie België): “Donateurs zijn erg bijzondere mensen. Vergeet niet dat er achter elke naam in je database een individu zit.”

FAB lid in de kijker

Foto Helena 2015.jpgHelena Schalenbourg, werkt sinds een goeie vijf jaar voor Damiaanactie België, als verantwoordelijke legaten & major donors. Als kind startte ze als vrijwilliger bij Damiaanactie. De liefde voor de organisatie werd haar met de paplepel ingegeven.

Na bijna 12 jaar ervaring bij internationale communicatie- en PR-agentschappen, waarbij ze onder meer de bedrijfscommunicatie voor enkele van de hoofdsponsors van de Beijing en London Olympic Games deed, startte Helena bij Damiaanactie als verantwoordelijke legaten & major donors. “Ik heb die stap gezet omdat ik mijn communicatieskills graag wou inzetten voor een doel dat me nog meer voldoening gaf. Ik zet mij al sinds mijn kindertijd in als vrijwilliger tijdens het campagneweekend van Damiaanactie. Van kleins af aan verkocht ik stiftjes en sinds mijn 18e geef ik tijdens het campagneweekend voordrachten over het fantastische werk dat de medische teams van Damiaanactie op het terrein verrichten. Mijn vader was 49 jaar lang actief als vrijwilliger in het plaatselijke Damiaanactie comité, vandaar dat het ook in mijn DNA zit.”

Het verschil maken in levens van kwetsbare mensen

“De wil om mee het verschil te maken in de levens van kwetsbare mensen”, dat is de grootste drijfveer om te doen wat ze doet. “En ook het idee dat je zelfs met weinig middelen al een grote impact kan hebben. 50 euro is voldoende om een lepra- of tuberculosepatiënt te behandelen.”

“Damiaanactie is actief in 16 landen wereldwijd. Ik heb zelf al een paar keer de kans gehad om ter plaatse te gaan in Congo, India en Nigeria voor een communicatie-opdracht en ben echt vol bewondering voor de verplegers en artsen die daar voor Damiaanactie aan de slag zijn, in vaak zeer uitdagende omstandigheden. Zij inspireren mij dag na dag om mijn rol als fondsenwerver zo optimaal mogelijk te vervullen. Ik ben zelf geen dokter en kan geen mensen behandelen, maar ik kan onze medische teams wel van de nodige financiële middelen proberen voorzien, zodat we nog meer patiënten kunnen behandelen.”, geeft Helena aan.

Het contact met de mensen die dat mogelijk maken, de donateurs, geeft Helena de voldoening in de job. “Donateurs zijn erg bijzondere mensen, ze schenken immers geld om de levens van anderen beter te maken. Ze hebben vaak ook bijzondere en inspirerende levensverhalen. Ik prijs me gelukkig dat ik met zulke mooie en boeiende mensen in contact mag komen, elke dag weer.”

Helena’s tip aan andere fondsenwervers is dan ook: “Vergeet niet dat er achter elke naam in je database een individu zit, herleid de mensen niet tot een cijfertje.”

Steeds meer goede doelen willen een stuk van de taart

“Het onzekere juridische kader rond de mogelijke afschaffing van het duolegaat maakt het momenteel moeilijk om onze erflaters optimaal te informeren. Als die afschaffing er ook effectief doorkomt, dan zal dat onvermijdelijk een impact hebben op onze inkomsten uit nalatenschappen.”

Een andere uitdaging in haar job ziet Helena in de lange termijnwerking die een rol speelt als je op major donors en legaten werkt. “Je ziet niet onmiddellijk de impact van je werk. We leggen contacten, informeren, proberen een win-win uit te bouwen, maar dat vraagt heel wat tijd.”

Daarnaast merkt Helena op dat het aanbod aan goede doelen er niet kleiner op wordt, wat het er ook niet makkelijker op maakt om fondsen te werven. “Er zijn zoveel goede doelen, die keuze is veel breder dan vroeger. De taart wordt groter, maar het aantal goede doelen die er een stuk van willen groeit nog sneller.”

Specifiek voor Damiaanactie is de bewustmaking van het publiek rond lepra en tbc nog steeds een belangrijk aandachtspunt. “Mensen vragen zich soms wel eens af of lepra nog bestaat. Ook denken ze dat tuberculose in België niet voorkomt. Terwijl dat wel zo is, bijvoorbeeld onder daklozen in Brussel. We proberen zoveel mogelijk te informeren en te sensibiliseren om dit beeld bij te stellen.”

Inspiratie uit cases

“Recent was ik aangenaam verrast door een actie van Greenpeace. Als antwoord op de COVID19-crisis wil onze regering miljarden investeren om de economie overeind te houden. Greenpeace lanceerde onmiddellijk na de lockdown in België een petitie onder haar volgers, waarmee ze er bij onze beleidsvoerders op aandringt hoe cruciaal het is dat deze investeringen helpen om de klimaatcrisis aan te pakken, maar ook om het verlies aan biodiversiteit en de toenemende armoede in onze samenleving tegen te gaan. Ik vond de snelheid waarmee Greenpeace in actie schoot indrukwekkend alsook de manier waarop ze inspeelden op de actualiteit, en onmiddellijk een opportuniteit zagen in deze coronacrisis die ons allen, in meer of mindere mate, treft. Allesbehalve wereldvreemd dus. Sterk.”

“Daarnaast speelt ook Damiaanactie creatief in op de coronacrisis. De 20km door Brussel bijvoorbeeld is uitgesteld, maar niet voor Damiaanactie. Via de Atlas Go app wandelen, lopen en fietsen onze fans al 6 weken lang de 20km door Brussel, en dit in de veilige omgeving van hun eigen huis. Zo steunen ze daklozen met tbc in Brussel die het extra moeilijk hebben tijdens deze coronacrisis. Het is echt een leuke tool die - naast het fondsenwervende aspect - ook enorm verbindend en motiverend werkt. Samen willen we immers 15000 km afleggen. Ideaal in coronatijden, waarin zelfs jonge mensen zich soms eenzaam en geïsoleerd voelen. En zo blijven we nog fit ook.” 

Waarde effectenportefeuilles daalt door Corona

De coronacrisis heeft ook financiële gevolgen voor Damiaanactie. “Effectenportefeuilles aan ons geschonken zijn in waarde gezakt door de impact van corona op de beurs. Dat zal mogelijk leiden tot minder inkomsten uit legaten. Verder zijn alle events uitgesteld of afgelast en waren face-2-face contacten met donateurs in de afgelopen weken niet mogelijk. Als alternatief hebben we dan maar geprobeerd om telefonisch contact te houden, en dat leverde in deze tijd van afzondering vaak hartverwarmende gesprekjes op."

Helena is blij om deel uit te maken van een netwerk als FAB. “Het uitwisselen van expertise met vakgenoten is zeer waardevol. Ik ervaar op dat vlak toch veel openheid van andere collega’s. Zeer fijn!”

RGB-LOGO-DA-NL.jpgDamiaanactie is een medische ontwikkelings-ngo die strijdt tegen de armoedeziektes: lepra, tuberculose en leishmaniasis. Ze hebben projecten in Afrika, Azië, en Latijns-Amerika, maar ook in België. Ze werken altijd binnen nationale programma's en met lokale teams. 

www.damiaanactie.be 

Wordt jouw organisatie ook partner?

Fundraisers Belgium heeft een netwerk van partners die co-branden met ons
kwaliteitsnetwerk aan beslissingsnemers in de fondsenwervingswereld. Stuur een mail naar

info@fundraisersbelgium.be als je graag meer info wil over partnerschap met onze vereniging.