Heidi Vansevenant, voorzitter Think Pink: “Wees actief, creatief en kritisch!”

Heidi Vansevenant, voorzitter Think Pink: “Wees actief, creatief en kritisch!”

24 June 2020

Fondsenwerver in de kijker

“Zonder onze comfortmaskeractie had Think Pink eind dit jaar misschien niet meer bestaan”

Zoals zovele goede doelen, ngo’s, fondsenwervende organisaties zat Think Pink België met de handen in het haar door de afgelaste acties, evenementen en donaties die wegvielen door de coronacrisis. Ze verkochten als eerste goede doel in België comfortmaskers en konden zo hun strijd tegen borstkanker verderzetten. Heidi Vansevenant, oprichter en voorzitter van Think Pink België: “Zonder de comfortmaskers was het voor Think Pink zeer moeilijk geweest om na de coronacrisis te blijven bestaan.”

Midden april startte Think Pink met de verkoop van comfortmaskers. Op vandaag werden meer dan 3 miljoen Think Pink-comfortmaskers verkocht. Een succesvolle actie met hier en daar wat uitdagingen.  

Heidi Vansevenant_ThinkPink.jpg“Voor onze werkingskosten kunnen we rekenen op de steun van onze partners. Als we bijvoorbeeld evenementen organiseren, zorgen we ervoor dat we geen huur moeten betalen, onze auto’s zijn gesponsord en voor onze acties zoeken we ook telkens bedrijfspartners. Daardoor kunnen we onze activiteiten gratis of aan een lage prijs aanbieden. Daarnaast doen we ook aan particuliere fondsenwerving waarbij we jaarlijks tussen de 1,5 miljoen en 1,8 miljoen euro inzamelen (door acties, campagnes, giften online …). Wij vragen bewust geen overheidssubsidies omdat we onafhankelijk te werk willen gaan. Dit is niet altijd de gemakkelijkste weg, maar houdt ons wel wakker”, geeft Heidi aan.

Bij Think Pink België ligt de focus op samenwerken. Heidi: “We zien onze sponsors echt graag en we gaan telkens op zoek naar een creatieve manier om hen in de kijker te zetten. Bovendien hebben we ons de laatste tien jaar als een hip merk kunnen profileren. Stilstaan is achteruitgaan, dat geldt ook voor goede doelen. Iets wat 10 jaar geleden goed werkte, is vandaag geen garantie voor succes.”

Logistieke uitdagingen

“Als kleine vzw hadden wij geen ervaring in het organiseren en coördineren van massaverkoop. We kwamen dan ook voor enkele onverwachte logistieke uitdagingen te staan. Met ons team van 11 vaste medewerkers en vele vrijwilligers bleven we 7/7 aan de slag. Ook op vlak van communicatie leerden we heel wat bij. Onze socialemediakanalen brachten onze actie in een eerste fase onder de aandacht. Het was een hele uitdaging alle commentaren en berichten dagelijks op te volgen en iedereen zo snel mogelijk de juiste info te bezorgen. En daar stopte het niet. Via de socialemediakanalen helpen wij onze sympathisanten nog dagelijks verder als dienst naverkoop.”

Yoga for Think Pink: van analoog naar digitaal

Voor International Yoga Day op 21 juni sloeg Think Pink de handen in elkaar met Decathlon en virtueel fitnessplatform LiveWorkouts.be voor het gratis online yogafestival ‘Yoga for Think Pink’. “Dit concept hebben we op 2 weken tijd uitgewerkt. Je moet flexibel zijn, je snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en anticiperen. Zo zijn we nu al bezig met de voorbereiding van het yogafestival van volgend jaar”, verduidelijkt Heidi.

Race for the Cure goes digital

Op 25, 26 en 27 september organiseert Think Pink België een digitale Race for the Cure in samenwerking met Think Pink Europe. Het loop- en wandelevenement ter ere van borstkankerpatiënten vindt traditioneel plaats op de laatste zondag van september en is tegelijk de aftrap van ‘oktober = borstkankermaand’. Omwille van de coronacrisis gaat het grootste sportevenement van Europa dit jaar niet door zoals gepland, maar de digitale versie belooft minstens even goed te worden.

“Via een onlineplatform in 22 verschillende talen dat mensen uit 30 Europese landen met elkaar verbindt, kunnen deelnemers en teams registreren voor hun persoonlijke wandel- of looptocht in hun eigen buurt, dorp of stad. Via de digitale race wil Think Pink België fondsen werven voor noodzakelijk wetenschappelijk onderzoek, het bewustzijn rond borstkanker vergroten en meestappen in de digitale revolutie en zich voorbereiden op de toekomst”, aldus Heidi.

Tips aan fondsenwervers in crisistijd

Heeft Heidi tips voor andere fondsenwervers in tijden van crisis? “Ik voel mee met alle ondernemers, maar ook alle goede doelen die het momenteel zo moeilijk hebben. Wees actief, creatief en kritisch. Streef altijd naar beter! Dat is mijn voornaamste advies. En af en toe moet het geluk je ook meezitten. Heel wat bedrijven hebben het nu moeilijk, waardoor de steun aan goede doelen het eerste is wat geschrapt wordt. Daarom waren we aangenaam verrast toen creatief bureau De Vloer ons de hashtag lokdonation voorstelde in het kader van ons Geef om Haar Fonds. Met dit fonds kunnen we borstkankerpatiënten die het financieel moeilijk hebben 200 euro schenken voor de aankoop van een pruik. Zo’n moment waarop je spontaan hulp krijgt uit onverwachte hoek, dat geeft me een kippenvelmoment. Dat geeft hoop.”

THINK PINK vraagt aandacht voor borstkanker en financiert wetenschappelijk onderzoek dat de meest voorkomende kanker bij vrouwen bestrijdt

thinkpink.JPGThink Pink heeft vier duidelijke doelstellingen: informeren, sensibiliseren, wetenschappelijk onderzoek financieren en zorg- en nazorgprojecten ondersteunen. Die doelstellingen maakt Think Pink waar via drie fondsen. Zo helpt het Geef om Haar Fonds vrouwen bij de aankoop van een pruik. Met een klein gebaar of extra steun wil het Share your Care Fonds van Think Pink het leven met of na borstkanker makkelijker maken, in en buiten borstklinieken. En het SMART Fonds van Think Pink financiert wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe methodes voor opsporing, behandeling en nazorg van borstkanker in België.

Close