Tanja Maes (UZ Brussel Foundation): “De Coronacrisis zorgde ervoor dat ik in een stroomversnelling veel heb geleerd over fondsenwerving.”

Tanja Maes (UZ Brussel Foundation): “De Coronacrisis zorgde ervoor dat ik in een stroomversnelling veel heb geleerd over fondsenwerving.”

21 August 2020

FAB lid in de kijker

fotoTanjaMaesUZBrusselsfoundation.JPGTanja Maes is relatiebeheerder fondsenwerving en corporate bij de UZ Brussels Foundation. Ze startte haar carrière in de toeristische en verzekeringssector. Sinds november 2019 is ze aan de slag als relationship manager bij de UZ Brussel Foundation. Met de UZ Brussel Foundation ondersteunen ze verschillende projecten zoals kankeronderzoek, De Appeltuin (een warme plek in het UZ Brussel voor alle zieke kinderen), het Aurelienfonds (voor zeldzame ziekten bij kinderen), …

De grootste drive in haar werk vindt Tanja in het mogelijk maken om patiënten een moment van vreugde te bezorgen. “Dat is de patient delight experience waar we zo hard naar streven in het UZ Brussel. De bureaus van de UZ Brussel Foundation zijn in Villa Samson gevestigd, één van onze projecten. Hier kunnen patiënten terecht om met hun huisdier herenigd te worden of om even te bekomen en ontspannen met onze therapiedieren. Dus wanneer ik naar mijn bureau wandel en ik de patiënten met een glimlach zie knuffelen met de dieren, dan denk ik steeds weer ‘hier doe ik het voor’.”

Dat laten zien van de impact aan potentiële fondsenwervers is ook wat best werkt volgens Tanja. “Ik nodig heel graag bedrijven uit om een bezoekje te komen brengen aan onze mooie projecten, ik kan hen met veel overtuiging vertellen over al het moois dat hier gebeurt. Dat de mensen het tijdens de rondleiding zelf met hun eigen ogen kunnen zien, raakt ze wel. Zo krijgen ze een voeling met de projecten en de klik is gemaakt.”

“Tijdens de Coronacrisis kon ik de bedrijven niet bezoeken en kon ik ze geen rondleiding geven. Gelukkig kwam dat de laatste weken stilaan weer op gang. Die crisis heeft er wel voor gezorgd dat ik in een stroomversnelling veel heb geleerd over fondsenwerving. Vaak zag ik een geweldige leuke campagne van een zorginstelling en dacht ik “Waarom ben ik daar niet opgekomen?”. The Java Coffee Company had bijvoorbeeld een actie opgezet waarbij je een ‘virtuele kop koffie’ kon kopen voor iemand van het zorgpersoneel van het UZ Brussel, daarnaast kon je ook aanmoedigende quotes achterlaten op hun site. Ik vond dit zo’n mooi idee. Je kon een kop JAVA koffie van €1 online kopen in hun webshop. Zij stortten het bedrag integraal door naar de UZ Brussel Foundation en zorgden voor gratis koffie voor de hulpverleners van het UZ Brussel.”

Tijdens de lockdown veranderde alles, ook onze campagnes. Onze mailings veranderden van tone of voice en er kwam wel steeds iets over corona in te staan. Maar ik trok grote ogen toen Vlaanderen en ook heel België zijn solidaire kant liet zien. Veel bedrijven en particulieren contacteerden ons en wilden helpen waar ze konden, dat was niet altijd financieel maar zo kregen we ook donaties in de vorm van chocolaatjes, mondmaskers, goodiebags, planten, bloemen en zoveel meer. Allemaal om onze zorgverleners een hart onder de riem te steken. Dit vond ik zo hartverwarmend.”

Tip aan collega-fondsenwervers?

“Zorg dat je team op één lijn staat en dan komt alles goed. Onze successen zijn te danken aan ons goed draaiend team. We zijn enorm goed op elkaar afgestemd. Maar ik merk dat communiceren in een groot ziekenhuis niet altijd zo evident is. Met alle 4.000 medewerkers in het UZ Brussel zijn we met zijn allen ambassadeurs. Het is wel een hele opgave om iedereen mee on board te krijgen en dat ook zo te houden.”, aldus Tanja.

Extra inzetten op communicatie over actiepagina nu De Warmste Week wegvalt

Ook het wegvallen van donaties via De Warmste Week in 2020 zal een verschil maken in het aantal donaties die gebeuren voor de UZ Brussel Foundation. “Daarom hebben we meteen besloten om extra te gaan inzetten op onze actiepagina. Die bestaat al een tijdje en is zeer gebruiksvriendelijk. Toen we vernamen dat De Warmste Week hun concept ging aanpassen dit jaar, en zich niet meer op geldinzameling zal focussen, werd het al snel duidelijk voor ons dat we deze actiepagina meer zullen moeten gebruiken. Acties van sympathisanten zijn namelijk een belangrijke bron van fondsen voor ons."

“Door even kritisch naar ons verleden te kijken hebben we de verschillende soorten acties op onze actiepagina kunnen bepalen (vb. actie voor een geboorte, verjaardag, diplomaviering, pensioen, bedrijfsactie, in memoriam, ...). Voordat we de pagina hadden, waren er ook al veel mensen die een actie voor ons wilden opzetten. Gelukkig houden we onze communicatie goed bij en weten we wat de meest gevraagde onderwerpen of gelegenheden zijn. Deze hebben we dan aangevuld met acties waar volgens ons groeipotentieel in zit. We werken nu aan een communicatieplan om dit onderdeel extra in de kijker te zetten bij ons publiek.”

Steun vinden bij collega-fondsenwervers tijdens Corona

Tanja vond vooral grote waarde in haar FAB-lidmaatschap tijdens de lockdown. “We zaten thuis opgesloten en waren onze 4 muren moe gezien. Daarom was het heel leuk om andere fondsenwervers digitaal te ontmoeten, gefaciliteerd door FAB. De calls gaven me het gevoel er niet alleen voor te staan. We vonden steun bij elkaar en konden tips en tricks uitwisselen. Dit was voor mij heel waardevol.”


UZ Brussel Foundation

Logo_UZBF.jpgUZ Brussel Foundation brengt schenkers, zorgkundigen en wetenschappers samen zodat ze samen méér kunnen bereiken. Het UZ Brussel zet zich dagelijks in voor kwaliteitsvolle en innovatieve zorg voor iedere patiënt. Met wetenschappelijk onderzoek willen ze nieuwe inzichten en mogelijkheden creëren, in de vorm van medicatie, nieuwe chirurgische technieken en interdisciplinaire zorgprocessen. Tegelijkertijd streeft het naar een warme persoonlijke omgeving en wil het de dagen van wie strijd levert met een ziekte weer kleur geven.

www.uzbrusselfoundation.be

Close