De afschaffing van het duolegaat wordt uitgesteld

De afschaffing van het duolegaat wordt uitgesteld

10 September 2020

Media maakten vorige week bekend dat de afschaffing van het duolegaat uitgesteld wordt. Het voorstel zal de vooropgestelde datum van 1 januari 2021 dus niet halen.

Het kabinet van Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) spreekt over uitstel door de coronacrisis. ‘Als mensen na de afschaffing het nodig vinden een aanpassing van hun testament bij de notaris te doen, moeten ze daar de kans toe krijgen. Door de lockdown was dat een tijdlang niet mogelijk. Er is dus een uitstel, maar geen afstel’, aldus het kabinet. (Lees hier het artikel in De Tijd)

Testament.be wijst erop dat :

  1. tot op heden alle reeds opgemaakte duolegaten uitvoerbaar zijn bij het openvallen. Pas als de regelgeving rond het duolegaat effectief en definitief gewijzigd is dient hierrond actie te worden ondernomen. De overheid zal hiervoor voldoende (overgangs)tijd inplannen.
  2. een duolegaat opmaken nog altijd mogelijk is mits het opnemen van een alternatief (subsidiaire beschikking). Op die manier zal het legaat altijd uitvoerbaar zijn, los van eventuele toekomstige aanpassingen van het duolegaat.
Close