Corona maakt strijd om schenker harder

Corona maakt strijd om schenker harder

15 September 2020

De non-profit sector voelt de coronacrisis in haar portefeuille. De cultuursector bloedt, de zorgsector zit op haar tandvlees, het klimaatthema en internationale hulporganisaties zijn van de radar verdwenen. Bijna de helft van de fondsenwervers gaf net voor de zomer aan pessimistisch te zijn over hun fondsenwervingsresultaten voor de volgende maanden. Maar goede fondsenwerving is nu belangrijker dan ooit, want steeds meer organisaties zoeken schenkers om de coronacrisis te overleven. 

“Goede doelen lopen miljoenen mis door de coronacrisis”, blokletterden verschillende kranten de afgelopen maanden reeds. Door het stopzetten van fysieke evenementen, straat- en deur-aan-deur-fondsenwerving, … lopen heel wat non-profitorganisaties inkomsten mis. Het verleggen van de focus van De Warmste Week naar vrijwilligerswerk in plaats van het geven van donaties deed daar nog een schep bovenop.

De impact op de jaarcijfers is nog niet duidelijk. Maar waar het Rode Kruis bijvoorbeeld met haar stickeractie vorig jaar zo'n 3 miljoen ophaalde, zamelde ze dit jaar met de alternatieve stickeractie minder dan een derde daarvan in. Broederlijk Delen zag haar jaarlijkse campagne in het water vallen, midden in de coronaperiode, en vreest dat ze kleinere bedragen naar het Zuiden zullen kunnen doorstorten.

De cultuursector kreeg, na de vele overheidsbesparingen, met deze crisis een snoeiharde extra slag toegediend. Ook zij gaan (steeds meer) inzetten op fondsenwerving en zullen dat blijven doen om zich te wapenen tegen toekomstige crisissen. Verschillende organisaties binnen de zorgsector schakelden snel en efficiënt en werkten op zeer korte tijd een fondsenwervingsstrategie en/of platform uit, kijk maar naar het Dimpnafonds van Ziekenhuis Geel. En de academische wereld zoekt ook haar deel. Zo kreeg het onderzoek van Professor Van Damme (UAntwerpen) een half miljoen van een anonieme Antwerpse donor. Kortom: meer organisaties zijn op zoek naar duurzame financiering en zetten in op fondsenwerving. De taart wordt kleiner en steeds meer organisaties willen er een stuk van.

“Daarom is een duurzame investering in een professionele fondsenwervingsstrategie de juiste weg vooruit”, aldus Isabel Penne, voorzitter FAB. “Flexibiliteit en creativiteit stonden altijd al in het CV van fondsenwervers en dat zullen nu op de golven van corona zeker kernkwaliteiten blijven.” Zij maakte op basis van de observatie van fondsenwerving tijdens de coronaperiode een analyse van de uitdagingen waarmee fondsenwervers geconfronteerd worden en wijst op aandachtspunten voor de toekomst. Het volledige artikel ‘Fondsenwerving in (post)coronatijden -Crisissen zijn uitdagingen’, door Isabel Penne, lees je hier.

Close