Ilja De Coster over verbeteren van retentie door de wetenschap erachter te doorgronden

In de meest recente nieuwsbrief van EFA, de European Fundraising Association, heeft Ilja De Coster, mede-oprichter en vice-voorzitter van Fundraisers Belgium, het over hoe 'attrition' of uitval van schenkers een dure zaak kan zijn voor non-profit organisaties. Dat hoeft het echter niet te zijn, geeft Ilja aan. Hij vertelt over drie cruciale datapunten waar elke fondsenwerver rekening mee zou moeten houden en ook naar zou moeten handelen om de retentie te verbeteren.

Als je in de acquisitiesector werkt, vooral face-to-face, ben je je bewust van het grote aantal mensen dat kort na aanmelding afziet van een gift. Dit vormt een duur probleem voor goede doelen en agencies. Er is echter een oplossing. 'Door drie cruciale datapunten in onze werkwijzen op te nemen en te handelen op basis van de inzichten die deze opleveren, kunnen we de retentiepercentages aanzienlijk verbeteren', zegt Ilja.

"Het eerste gegeven is de band die de donateur heeft met ons doel: zijn of haar identiteit. Het tweede is de kracht van hun relatie met ons: hun betrokkenheid. Tot slot moeten we kijken naar hun tevredenheid: het vervullen van hun psychologische basisbehoeften."

Lees het volledige artikel op EFA.net (in het Engels).

Photo by Christopher Burns on Unsplash

Wordt jouw organisatie ook partner?

Fundraisers Belgium heeft een netwerk van partners die co-branden met ons
kwaliteitsnetwerk aan beslissingsnemers in de fondsenwervingswereld. Stuur een mail naar

info@fundraisersbelgium.be als je graag meer info wil over partnerschap met onze vereniging.