Over telemarketing in tijden van Corona, post-Corona fondsenwervingsevents, …

Over telemarketing in tijden van Corona, post-Corona fondsenwervingsevents, …

23 April 2020

Op woensdag 22 april hield FAB een derde online meetup met haar leden ivm fondsenwerving in tijden van Corona. Lees hieronder welke vragen spelen en welk advies de leden aan elkaar geven. 

Tips voor telemarketing in tijden van Corona

Zet je in deze periode stappen in de telemarketing voor je fondsenwerving, dan is een vraag die rijst hoe maak ik die selectie van op te bellen donateurs? Een tip die gegeven wordt is voor jezelf een matrix op te maken waarin je de bedragen die mensen done(e)r(d)en tegenover een bepaalde actie zet. Vanaf een bepaald bedrag bel je hen op, stuur je een persoonlijke mail ipv een geautomatiseerde, stuur je een kaartje, …

telemarketing_picture.pngEen andere organisatie heeft zijn telemarketing-actie die al voor de Corona crisis ingepland werd aangepast aan de crisis. Ze bellen de maandelijkse schenkers en degenen die al het langste geven. De inhoud van het script werd ook aangepast. Benadruk dat ze belangrijk blijven voor je organisatie, geef een update van de gevolgen van COVID-19 voor jullie projecten of wat de te verwachten gevolgen zijn. Evolueert het gesprek positief? Dan vragen ze op het einde van het gesprek een upgrade. 

Het zijn ook vaak de ouderen die tot die groep trouwste donateurs behoren. Zij zijn vaak eenzaam in dezer dagen en appreciëren een telefoontje. 

Bedrijfspartners warm houden en op lange termijn afspraak maken

Net zoals de rest van de bevolking en bedrijven blijven fondsenwervers in het ongewisse over de timing van de volledige heropstart van de samenleving. Welke bedrijven, welke sectoren starten wanneer terug op? Dit is van groot belang voor de contacten met bedrijven die potentieel doneren. De bedrijven zien het opbouwen van een relatie met goede doelen momenteel niet als een prioriteit. 

Voor sommige bedrijven zijn het heel precaire tijden, andere boomen dan weer momenteel. Laat je (potentiële) partners weten dat je aan hen denkt, dat je bezorgd bent om hen. En maak eventueel al een afspraak op langere termijn. Bedrijven die je genegen zijn zullen er zeker voor openstaan om wanneer het weer beter gaat met de zaken je te spreken.

Het besef onder de fondsenwervers is er dat de timing van communicatie, heropstart van actief fondsenwerven, ... cruciaal zal zijn en goed gekozen moet worden. 

Post Corona events

Veel organisaties, of het nu om goede doelen gaat of niet, verplaatsen hun geannuleerde evenementen niet naar het najaar. Er zouden simpelweg teveel evenementen op korte tijd gepland staan. Een advies hierin is: probeer niet al te veel nieuwe zaken in te plannen, maar focus op wat gepland stond in het najaar. We moeten er rekening mee houden dat in het najaar onze activiteiten ook nog niet zullen verlopen zoals we dat gewoon zijn. Anticipeer hierop, houd rekening met de grootte van de zaal en de social distancing regels, verwacht je eventueel aan de levering van een chique diner ipv een mooie gala-avond, wees creatief door bijvoorbeeld mooie mondmaskers aan te bieden, of handgel als goodie te bezorgen, … Nog meer dan ooit tevoren zal je het onderscheid moeten maken door creatief te zijn. 

Verkoop Corona gerelateerde items voor fondsenwerving

Think Pink lanceerde midden april een actie waarbij ze pakketten van 10 mondmaskers verkopen met het logo van Think Pink erop. De opbrengst van de verkoop gaat naar het onderzoek tegen borstkanker. Het is voorlopig afwachten of de regering mondmaskers voor de bevolking zal voorzien, maar veel mensen zijn al voorzienend. Think Pink zit momenteel al door zijn voorraad. Een actie die naar communicatie toe toch zeer geslaagd genoemd mag worden. 

COVID19 in je communicatie vermelden

Organisaties zijn zeer creatief om aan te tonen hoe COVID19 invloed heeft op hun werking of hun missie/ doel. De situatie negeren in je communicatie is niet aan de orde. Toch moet de communicatie voor je fondsenwerving in de eerste plaats blijven gaan over de mensen voor wie je het doet.

De goede doelen die niet onmiddellijk met COVID19 bezig zijn (Kanker, Ontwikkelingshulp, kwetsbare jongeren, ...) moeten flexibel communiceren en giften mogelijk maken. De invloed van de pandemie op hun werking, maar ook op hun doelpublieken moet gecommuniceerd worden.

De schenkers aan het Leuvens Kankerinstituut worden bijvoorbeeld gevraagd bij te dragen voor laptops die nu in de COVID-afdeling ter beschikking worden gesteld voor gesprekken met het thuisfront. Maar die zullen na de pandemie aan het Kankerinstituut voor kankerpatiënten zullen gebruikt worden.

Gebrek aan nationale fondsenwervingscampagne voor strijd tegen COVID-19? 

In de UK is er een nationale campagne voor de strijd tegen Corona, die ook heel sterk in de markt gezet is over het hele land. In België ontbreekt het aan een grote nationale campagne voor de strijd tegen Corona. Er zijn 3 samenwerkingen gekomen: Clap And Act, Cheer for Champions en het Fonds voor Solidaire zorg door KBS (lees er hier meer over).

De deelnemende fondsenwervers hebben toch het gevoel dat het ontbreekt aan één grote gecoördineerde campagne, de initiatieven zijn versnipperd en de mensen weten niet goed wie te steunen en waar het geld dan precies terecht komt. Bovendien zijn de gezamenlijke acties vaak heel mooie campagnes, maar ontbreekt het aan grondige marketing van de campagnes, waardoor de resultaten voorlopig eerder beperkt blijven.

Deze week werd Health for Life gelanceerd, een actie door Medische Wereld, HLN, VRT Nieuws en VTM nieuws. Zij zamelen geld in en organiseren een nationaal debat op tv op 9 mei. Mogelijks bereikt deze actie een breder publiek.

De volgende online meetup staat gepland op 6 mei om 13u30.

Close