Online meetup FAB-leden: Major donors betrokken houden en verschuiving focus in communicatie?

Online meetup FAB-leden: Major donors betrokken houden en verschuiving focus in communicatie?

11 May 2020

Op 6 mei kwam opnieuw een groep FAB-leden online samen om ervaringen over fondsenwerving in deze vreemde tijden te delen. Lees hier na waarover het onder meer ging.

Hoe ga je op zoek naar of hou je major donors betrokken in deze tijden?

  • embrace your donors.pngFocus op mensen die al grote bedragen gegeven hebben in het verleden, kijk wat hen boeit, wat hun interesses zijn, en ga op zoek naar een win-win (dingen zijn die we samen kunnen doen) en nauwer betrekken bij projecten die hen kunnen interesseren. 
  • Vergeet niet dat een ‘gewone’ donateur morgen een major donor kan zijn, dus het is belangrijk om tijd en energie in iedere donateur te stoppen.
  • Betrek de groep bestaande major donors bij je werking. Licht ze voldoende in over wat er precies gebeurt met hun bijdrage, vraag ze om in een advisory board deel te nemen, creëer een ambassadeursrol voor hen, …
  • Betrek ook bestuursleden of trouwe fans voor warme introducties naar potentiële major donors toe.
  • Heb ook bijzondere aandacht voor je major donors, kleine dingen kunnen vaak al het verschil maken zoals het sturen van een kaartje of ze opbellen op hun verjaardag, ze een aparte mail sturen over hoe zij een specifiek project gesteund hebben (in de vorm van een artikel), zorg voor een informele meet-up met enkele major donors en mensen die nauw betrokken zijn bij je project, …

Verschuiving focus?

Ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen hebben de laatste maanden gefocust op fondsenwerving voor de strijd tegen Corona, nu schakelen ze stilaan terug over naar de gewone communicatie. Men kan nog steeds verwijzen naar de tijd waarin we zitten, maar er wordt niet meer overdreven op gefocust.

Tot nu bleef de aandacht in de media voor de gevolgen van de Coronacrisis in het Zuiden, in derdewereldlanden eerder beperkt. Toch is nu het moment gekomen om hier als goed doel over te communiceren (al dan niet al met fondsenwervingsoproep). Zo vertelde Damiaanactie in één van haar laatste mailings over hoe hun medische ploegen ter plaatse getroffen worden in de landen waar zij actief zijn én die mailing bleek effectief.

Cultuur: Communiceer zo authentiek mogelijk en geef mee wat de sector voor het welzijn van mensen kan betekenen

Ook de cultuursector werkt nu heel hard aan de verbinding met de bestaande partners, friends of … Ondanks de afgelaste voorstellingen, tentoonstellingen, debatten … is het belangrijk om deze (corporate) partners persoonlijk op de hoogte te houden van wat wel nog gebeurt in je organisatie. Bij BOZAR creëerden ze bijvoorbeeld BOZAR AT HOME om de mensen vanuit thuis uit te raken met virutele rondleidingen, concerten, voorstellingen, … Informeer daarover en betrek partners. Probeer andere formats  in te zetten. Als tip werd ook meegegeven: blijf zo authentiek mogelijk en zeg wat de culturele sector kan betekenen, ook voor het welzijn van mensen.

Geloof in de wil om te helpen bij de fans van je organisatie. Kunstenfestivaldesarts werd afgelast en verkoopt nu spooktickets om de gemaakte kosten te kunnen dekken. De trouwe fans en fans van hedendaagse kunst laten hun hart voor de organisatie zien door de aankoop van de tickets.

Er werd tijdens de meetup ook geopperd dat de verwachtingen van de partners naar de toekomst toe anders zullen zijn en de verschillende formules dus herdacht moeten worden om op die nieuwe noden en verwachtingen in te kunnen spelen.

Verkoop van mondmaskers – niet bij te houden?

Heel wat goede doelen verkopen nu mondmaskers waarvan de opbrengst naar hun goede doel gaat (Think Pink, Mobile School, Stop Darmkanker, Muco Vereniging, Plan International België, …) De leveringstermijn is echter bij veel leveranciers zeer lang (+8 weken).

De volgende online meetup voor FAB-leden vindt plaats op woensdag 20 mei om 14u. Zit je met concrete vragen of deel je graag jouw ervaringen? FAB-leden kunnen hier inschrijven.

Close