Digitalisering en vereenvoudiging van formaliteiten: instellingen zonder winstoogmerk verheugen zich over Resolutie van de Kamer

Donderdag 8 juni heeft de Kamer in plenaire zitting een Resolutie aangenomen “betreffende het stimuleren van de digitalisering voor verenigingen zonder winstoogmerk” (DOC55 2242/006), in oktober 2021 samen met een aantal andere volksvertegenwoordigers neergelegd door Steven Matheï (CD&V).
De impactCoalitie [*], als spreekbuis van een groot aantal instellingen zonder winstoogmerk [**] (IZW’s) in ons land, verheugt zich over de aanvaarding van deze resolutie en spreekt de hoop uit dat de aanbevelingen snel zullen geconcretiseerd worden door de regering.

De voornaamste elementen van de Resolutie hebben betrekking op een veralgemeende kosteloze elektronische neerlegging van de jaarrekeningen en van wijzigingsakten van IZW’s bij het portaal e-griffie en de digitale raadpleging ervan; de vereenvoudiging en digitalisering van de aangifte van de patrimoniumtaks; de digitale bevestiging van de aangifte van de rechtspersonenbelasting; een vereenvoudigde procedure en het automatisch aanvullen van het UBO-register; en de invoering van een uniek overheidsloket voor IZW’s en vennootschappen.

Deze aanbevelingen beantwoorden aan diverse verzuchtingen van de sector, zowel van grote IZW’s als van vele kleine verenigingen die gedragen worden door vrijwilligers. Dankzij verstandige - en toegankelijke toepassingen - van digitalisering en moderne technologie, kunnen een aantal formaliteiten voor de IZW’s gemakkelijk vereenvoudigd worden. Enkele vooropgestelde maatregelen, zoals de veralgemeende neerlegging van de rekeningen bij de e-griffie, het eenheidsloket voor izw’s en vennootschappen en de automatisering van informatiestromen rond het UBO-register, hebben potentieel een grote impact.

Voor de instellingen zonder winstoogmerk moet dit uiteindelijk betekenen dat meer tijd en middelen kunnen besteed worden aan hun activiteiten voor het maatschappelijk belang.

[*] De ImpactCoalitie (https://vef-aerf.be/coalitie) is een krachtenbundeling van eersterangsactoren voor het maatschappelijk belang in België, verenigingen en stichtingen die zich ertoe verbinden om tijd en middelen, waaronder giften van de bevolking, efficiënt en transparant te besteden. Samen vertegenwoordigen zij enkele duizenden instellingen zonder winstoogmerk, actief in de filantropie, internationale solidariteit, welzijn, gezondheid, mensenrechten, leefmilieu, dierenwelzijn, sociaal-culturele activiteiten, vorming,... Fundraisers Alliance Belgium maakt ook deel uit van de impactCoalitie.
[**] Instellingen zonder winstoogmerk : vzw’s, internationale vzw’s en stichtingen.

Wordt jouw organisatie ook partner?

Fundraisers Belgium heeft een netwerk van partners die co-branden met ons
kwaliteitsnetwerk aan beslissingsnemers in de fondsenwervingswereld. Stuur een mail naar

info@fundraisersbelgium.be als je graag meer info wil over partnerschap met onze vereniging.