De Belgische fondsenwerver in de spotlights

Eerste Award 'Fondsenwerving van het jaar' gaat naar Allez, Chantez

Gisteren vond in Gentbrugge voor het eerst de Dag van de Fondsenwerver plaats. Tijdens deze dag zetten we het beroep in de schijnwerpers en brengen we fondsenwervers samen voor kennisuitwisseling. Als kers op de taart ging Annelore Camps van Allez, Chantez naar huis met de eerste award.

De 3 genomineerden voor de award ‘Fondsenwerving van het jaar’ kwamen elk met veel vuur hun case pitchen, waarna de stem van het publiek van de Dag van de Fondsenwerver de doorslag gaf. Naast Allez, Chantez werden ook Welzijnszorg en UZA Foundation genomineerd door de professionele jury. De award is een teken van erkenning voor de job van fondsenwervers vanuit de sector en collega-fondsenwervers.

Allez, Chantez stimuleert geefgezindheid bij zangliefhebbers

annelore camps_Allez ChantezWinnaar Allez, Chantez is geen typisch goed doel of ngo. Toch tonen Allez, Chantez en oprichtster Annelore Camps geweldig aan hoe ze de geefgezindheid bij zangliefhebbers stimuleren en zo iedereen verder mee laten genieten van regelmatige gratis zangstondes. Elk jaar organiseren zij een fondsenwervingsactie richting hun verjaardag, om opnieuw tien gratis zangsessies te kunnen organiseren. De vakjury was enthousiast over het concept met de tijdlijn, de duidelijke keuze om een jaarlijks doel voorop te stellen én te communiceren, de transparantie van het verhaal errond en de sense of urgency in hun verhaal. Weinig socio-culturele organisaties zetten al ten volle in op fondsenwerving. De case van Allez, Chantez is dan ook een inspiratie. Ze werken met het principe van een spaarvarken tijdens zangstondes in combinatie met mogelijkheid om digitaal te geven en zo ook data te capteren.

Welzijnszorg werd tweede. Fondsenwerver Chris De Cock zorgde voor een kentering binnen de organisatie, waarbij er intern draagvlak gecreëerd werd voor het gebruik van telemarketing voor conversie en upgrades van schenkers. Door de acties ging Welzijnszorg van een tiental maandelijkse schenkers in 2021 naar meer dan 320 maandelijkse schenkers momenteel, goed voor een maandelijks bedrag van ongeveer 4.500 euro. Er werd een ruimte gedetecteerd om de binding te versterken met schenkers, door die op regelmatigere basis te laten schenken. Intern is er vertrouwen gegroeid dat een geefvraag stellen op een goeie manier ervoor zorgt dat je je supporters en schenkers op een structurele manier kan binden aan de organisatie.

foto genomineerdenUZA Foundation en hun team fondsenwerving was de derde genomineerde. Zij organiseerden dit jaar voor de vierde maal hun mountainbike wedstrijd in Wolvenbos ten voordele van kankeronderzoek. Ze motiveren bedrijven om deel te nemen en een ploeg van 5 renners samen te stellen die een uitdagend parcours trotseren, langs privé-domeinen. Met een beperkt netwerk slaagt UZA Foundation erin om een grote community te mobiliseren. Ze focussen zich op het plezier met een competitie-element: FUNraising. In 2023 haalde UZA Foundation met het event 243.000 euro op.

Fondsenwervers inspireren (elkaar)
Tijdens deze dag bracht Fundraisers Belgium 120 fondsenwervers en dienstverleners voor fondsenwerving samen om bij te leren en te inspireren op vlak van fondsenwerving. In de voormiddag kwam Marc Michils (voorzitter Kom op tegen Kanker) aan het woord met zijn pleidooi ‘Voor solidariteit. Tegen vijandigheid’. Na de awarduitreiking konden de deelnemers in de namiddagsessies meevolgen over event fundraising, wetenschappelijk onderzoek over ethiek in straatfondsenwerving, middle donors, legatenwerving, ... Tot slot volgde voor het netwerkmoment nog een debat over ‘impact creëren met fondsenwerving’.

Aftermovie Dag van de Fondsenwerver 2023

Wordt jouw organisatie ook partner?

Fundraisers Belgium heeft een netwerk van partners die co-branden met ons
kwaliteitsnetwerk aan beslissingsnemers in de fondsenwervingswereld. Stuur een mail naar

info@fundraisersbelgium.be als je graag meer info wil over partnerschap met onze vereniging.