ImpactCoalitie vraagt in memorandum meer tijd en middelen voor het maatschappelijk belang

memorandum ImpactCoalitie.png

In een memorandum vraagt de ImpactCoalitie maatregelen die de effectiviteit van de sector en het stimuleren van de vrijgevigheid van de bevolking bevorderen.

Concreet vraagt de ImpactCoalitie in het memorandum naar

1. Administratieve vereenvoudiging
2. Harmonisering van wet- en regelgeving ivm. het begrip 'zonder winstoogmerk'
3. Belastingvermindering van giften

Het memorandum benadrukt de behoefte aan administratieve vereenvoudiging, harmonisatie van wetgeving en verbeteringen in het fiscale beleid om de cruciale rol van IZW’s in de samenleving te ondersteunen. De voorgestelde maatregelen beogen een effectievere werking van de sector en een stimulans voor vrijgevigheid van de bevolking.

Dit memorandum voor de federale verkiezingen van juni 2024 richt zich op de rol en uitdagingen van instellingen zonder winstoogmerk (IZW’s) in België, verenigingen en stichtingen die actief zijn op het gebied van filantropie, internationale solidariteit, welzijn, gezondheid, mensenrechten, leefmilieu, dierenwelzijn, sociaal-culturele activiteiten en vorming… IZW’s dragen significant bij aan de Belgische economie, met een toegevoegde waarde van 5% van het BBP in 2017. Ze vervullen een essentiële rol in het aanbieden van collectieve goederen en diensten die niet alleen door de overheid of de markt kunnen worden beheerd, zoals onderwijs, gezondheid en sociale actie. De sector zoekt naar evenwicht tussen missiegedrevenheid en ondernemerschap, en bevordert gemeenschapsvorming en sociale cohesie.

In dit memorandum vraagt de impactCoalitie aandacht voor nieuwe of gewijzigde federale wet- en regelgeving die een antwoord kunnen bieden op een aantal knelpunten waarmee de sector geconfronteerd wordt en/of een besparing van tijd en middelen kunnen betekenen, ook zonder bijkomende overheidsuitgaven.

Het volledige memorandum van de ImpactCoalitie bekijken.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

De impactCoalitie is een samenwerking van vooraanstaande actoren voor het maatschappelijk belang in België. De coalitie vertegenwoordigt honderden IZW’s en benadrukt efficiënt en transparant gebruik van tijd en middelen, inclusief giften van de bevolking. De impactCoalitie is een representatieve spreekbuis van de sector voor het maatschappelijk belang en een legitieme gesprekspartner naar de overheid toe, in het bijzonder met betrekking tot de verwerving en besteding van middelen en de vrijgevigheid van de bevolking.

Het memorandum is ondertekend door volgende koepels en platformen, leden van de impactCoalitie :

  • Ethische Fondsenwerving (RE-EF) vzw
  • Belgische Federatie van Filantropische Stichtingen (BFFS) vzw
  • De Verenigde Verenigingen vzw
  • ACODEV asbl
  • NGO-federatie vzw
  • De Federatie [van sociocultureel werk en amateurkunsten] vzw
  • Federation of European & International Associations est. in Belgium (FAIB) asbl

Met de steun van Fundraisers Belgium, Fundraisers Forum, L’Associatif financier, Donorinfo.

Want to be a friend of the Fundraisers Belgium?

The Fundraisers Belgium has several Friends of the Fundraisers Belgium that co-brand with our quality network of decision makers in the fundraising world. Send an e-mail to info@fundraisersbelgium.be if you want more information about partnering up with the Fundraisers Belgium.