Jan Rachels bekroond met de eerste Life Time Achievement Award Fondsenwerving

Vandaag werd tijdens de Dag van de Fondsenwerver in Gent de allereerste Life Time Achievement Award Fondsenwerving uitgereikt aan een uitzonderlijke pionier en visionair in de fondsenwervingssector: Jan Rachels. Deze prestigieuze prijs erkent de onmiskenbare impact en bijdragen van Jan Rachels aan de sector. Hij stond mee aan de wieg van Oxfam Wereldwinkels, zette straatwerving op de kaart en gaf de boost aan legatenwerving die non-profit organisaties nodig hadden.

IMG-20240625-WA0003Jan Rachels heeft zijn hele carrière gewijd aan het innoveren en verbeteren van fondsenwerving in België. Hij speelde een cruciale rol in de oprichting van Oxfam Wereldwinkels en heeft baanbrekend werk verricht op het gebied van straatwerving met de oprichting van Direct Dialogue Fundraising. Dankzij zijn inspanningen werd face-to-face werving en fondsenwerving via sportieve evenementen succesvol op de kaart gezet in België.

Zijn betrokkenheid reikt verder dan één organisatie. Hij heeft voor Greenpeace Belgium ( en Greenpeace Nederland, Frankrijk, UK en Luxemburg) gewerkt en was medeoprichter van Het Atelier, een belangrijk fondsenwervingsinitiatief voor de cultuursector. Hij transformeerde de legatenwerving in België met de oprichting van testament.be, samen met Carine Coopman en Marnix Puype. Hun gezamenlijke inspanningen hebben ertoe geleid dat legatenwerving geen taboe meer is, maar een essentiële inkomstenbron voor vele organisaties.

Jan Rachels wordt geroemd om zijn ondernemerschap en het vermogen om veranderingen teweeg te brengen binnen de organisaties waar hij werkzaam was. Hij heeft niet alleen als individu impact gemaakt, maar ook succesvolle teams opgebouwd die zijn visie deelden en verwezenlijkten. Hoewel zijn aanpak soms controversieel was, is zijn bijdrage aan de sector onbetwistbaar. Zijn inzet heeft niet alleen zijn eigen organisaties versterkt, maar de gehele fondsenwervingssector in België vooruitgeholpen.

“Ik draag deze award ook op aan de honderden Fundraisers die ik de voorbije 50 jaar het verschil heb zien maken.” – Jan Rachels, winnaar Life Time Achievement Award Fondsenwerving

Met groot genoegen en onder luid applaus werd Jan Rachels naar voren geroepen om de eerste Life Time Achievement Award Fondsenwerving in ontvangst te nemen. Zijn nalatenschap zal de toekomstige generaties fondsenwervers blijven inspireren. Jan Rachels reageerde met: “Mijn dank is groot, hier kan ik voor de rest van mijn leven mee verder. Ik draag deze award ook op aan de honderden fondsenwervers die ik de voorbije 50 jaar het verschil heb zien maken. Ik geloof dat het gouden tijdperk van de Filantropie eraan komt. Testamenten voor goede doelen zullen geen lekkende kranen meer zijn, maar een zilveren tsunami.” Het geheime recept voor duurzame fondsenwerving volgens Jan? Dat is een gezond evenwicht tussen idealisme en realisme.

Tijdens deze dag bracht Fundraisers Belgium 150 fondsenwervers en dienstverleners voor fondsenwerving samen om bij te leren en te inspireren op vlak van fondsenwerving. In de voormiddag kwam Fons Van Dyck (BBDO) aan het woord met zijn ‘Blik op de toekomst en hoe daar als fondsenwerver op in te spelen’. Na de awarduitreiking konden de deelnemers in de namiddag sessies meevolgen over data in fondsenwerving, ethische fondsenwerving, juridische update, steunmogelijkheden anders bekijken, dekolonisering en fondsenwerving, et cetera.

Want to be a friend of the Fundraisers Belgium?

The Fundraisers Belgium has several Friends of the Fundraisers Belgium that co-brand with our quality network of decision makers in the fundraising world. Send an e-mail to info@fundraisersbelgium.be if you want more information about partnering up with the Fundraisers Belgium.