Tips en advies voor legatenwerving uit onderzoek naar aanleiding vijftienjarig bestaan testament.be

Ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van testament.be voerden iVOX en het team fondsenwerving van HOGENT onderzoek naar legatenwerving bij Belgische organisaties. De resultaten werden tijdens de viering voor het vijftienjarig bestaan op 9 maart bekendgemaakt.

15 jaar testament.beDe 7 hoofdbevindingen die het team fondsenwerving van HOGENT formuleert uit haar onderzoek naar legatenwerving zijn:

 1. Organisaties die vaker inzetten op legatenwerving ontvangen meer legaten en halen grotere bedragen op dan organisaties die dat niet doen. Een strategische aanpak is hierbij van belang.
 2. Organisaties die aan legatenwerving doen gebruiken een combinatie van gemiddeld 6 communicatiekanalen om informatie omtrent legaten te verspreiden hun publiek.
 3. Contact maken en onderhouden met kandidaat-erflaters is ook essentieel om warme contacten te creëren en te behouden.
 4. Teamwork makes the dream work. De belangrijkste partner voor de organisaties is de notaris: 70% van de organisaties werkt ermee samen voor het werven, opmaken of afhandelen van legaten.
 5. Zo goed als alle organisaties (99%) willen op de hoogte gebracht worden als ze door kandidaat-erflaters worden opgenomen in hun testament, maar in realiteit wordt slechts de helft ingelicht. Vooral babyboomers aarzelen om informatie over hun voornemens te delen.
 6. Terwijl vroeger heel wat organisaties negatief stonden tegenover legatenwerving (“want je praat toch niet over de dood?”), zien we dat dit taboe stilaan doorbroken wordt. Drie op vier van de organisaties staat positief tegenover legatenwerving en vindt dit een ethische praktijk
 7. Ondanks de ongerustheden door de hervorming van het duolegaat, kijkt twee op drie van de organisaties nog steeds positief naar de toekomst van legatenwerving.

De 5 tips die iVox formuleert naar goede doelen toe zijn de volgende:

 1. Blijf inzetten op informeren om interesse te voeden
  45% van de Belgen die na een call to action in het onderzoek zeggen dat ze een legaat zouden overwegen, geven aan nog nooit bewust nagedacht te hebben over het nalaten aan een goed doel voor de vragenlijst.
 2. (Blijven) inzetten op de notaris, een belangrijke schakel voor erflaters
  Na initieel over het opnemen van een goed doel te horen, zoekt 52% meer informatie bij de notaris en laat 65% zich bij hem/haar helpen bij de opmaak van het testament zelf.
 3. De Why en fiscale call-to-action uitwerken, maar ook andere niet vergeten
  Zelfs ten opzichte van de beste CTA scoort een combinatie van verschillende CTA’s 50% beter!
 4. Jongeren zijn uitdagend, maar interessant
  De zelfverklaarde interesse en overweging is er zelfs groter dan bij ouderen. Kwestie dus van mensen zo snel mogelijk in de actie te brengen en niet te wachten
  tot ze ouder zijn?
 5. Negeer de groep Belgen met kinderen niet!
  Hoewel één persoon met kinderen uit deze groep minder snel overtuigd zal worden dan één respondent zonder kinderen, maken Belgen met kinderen de helft uit van de erflaters en het grootste deel van de overwegers. Dit komt omdat ze 80% uitmaken van de Belgen 45+. Voor deze groep is angst dat wettige erfgenamen zich tekortgedaan voelen, een van de grootste barrières om erflater te worden (zelfs wanneer ze dit wel overwegen). Ook het fiscaal argument wordt door deze groep extra vaak overtuigend gevonden.

Bekijk hier de studies en rapporten in hun geheel:

iVox Onderzoeksresultaten- Waarom geven erflaters?
HOGENT Onderzoeksresultaten - Strategische opportuniteiten voor fondsenwervers in België?

HOGENT Legatenbarometer 2022
Bureau50 Rapport - Eindrapport focusgroepen testament.be

Want to be a friend of the Fundraisers Belgium?

The Fundraisers Belgium has several Friends of the Fundraisers Belgium that co-brand with our quality network of decision makers in the fundraising world. Send an e-mail to info@fundraisersbelgium.be if you want more information about partnering up with the Fundraisers Belgium.