“Fondsenwerving gaat in mijn ogen in essentie niet over geld.”

Nieuw lid in de kijker - Kristien Fransen

Kristien Fransen werkt sinds 2 maanden als fondsenwerver bij Auxilia, een vzw die kinderen, jongeren en volwassenen individuele hulp bij het leren biedt wanneer zij nergens anders terecht kunnen. Ze ontdekte in die korte tijd dat er 100 goede manieren zijn om aan fondsenwerving te doen, maar dat je je focus moet behouden om het goed te laten lopen. Een fondsenwerver moet volgens haar oprecht empathisch, nieuwsgierig en ondernemend zijn.

Van 'weinig voor velen' naar 'meer voor minder mensen'

foto Kristien zwKristien studeerde af als bio-ingenieur en werkte eerst tien jaar in Ecuador, waar ze bodemstudies deed in het kader van landbeheerprojecten. Terug in België werkte ze verder in de bodemconsultancy en vervolgens als projectmanager bij de provincie Vlaams- Brabant. In die functie startte voor Kristien een zoektocht naar meer voldoening. “Ik wou op zoek naar een minder bureaucratische plek waar ik ‘meer kon doen voor minder mensen’ in de plaats van ‘weinig voor velen’. Ik heb erna nog bij twee universiteiten gewerkt, maar ik voelde dat ik de ‘veilige haven’ van wat ik gewoon was moest loslaten om ergens anders naartoe te zwemmen.”

"Er zijn 100 goede manieren om aan fondsenwerving te doen, maar je bent verloren als je je op alle 100 stort. Kiezen is winnen, wat mij betreft.”

Kristien gaf zichzelf een jaar, ging schrijfcursussen volgen en werd vrijwilliger bij Auxilia. “En wat ik gehoopt had gebeurde, er kwam een vacature vrij bij Auxilia vzw. Ik wou er graag werken omdat ik sterk geloof dat de vrijwilligers een direct verschil maken in de levens van veel kinderen en jongeren. En dat het voortbestaan van deze organisatie belangrijk is in de strijd voor gelijke kansen. Ik werk er op communicatie en fondsenwerving en merk dat veel skills uit mijn atypische loopbaan nu van pas komen,  al besefte ik niet dat ik ze had. Dan heb ik het over zaken als financieel beheer, mensen verbinden, verandering durven omarmen, teamwork, strategisch denken, en wat ik het liefste doe: schrijven, … Maar vooral: prioriteiten stellen en je daar niet te snel laten van afleiden. Er zijn 100 goede manieren om aan fondsenwerving te doen, maar je bent verloren als je je op alle 100 stort. Kiezen is winnen, wat mij betreft.”

“Fondsenwerving gaat in mijn ogen in essentie niet over geld”, geeft Kristien aan. “Als fondsenwerver moet je oprecht empathisch, nieuwsgierig en ondernemend zijn. Natuurlijk ben je een beetje een jager, maar ook een onderzoeker, een wereldverbeteraar en een liefhebber.”

Kristien merkte tijdens haar inwerkfase algauw dat ze het warm water niet opnieuw hoeft uit te vinden. “Ik ben blij om te zien dat er onderzoek wordt gedaan over fondsenwerving, dat er ervaringen uitgewisseld worden en dat er een netwerk bestaat. Het is eerlijk gezegd een veel levendiger domein dan ik had gehoopt. Ik grijp alles vast wat ik kan om bij te leren, de publicatie van HOGENT en Fundraisers Alliance Belgium over particuliere fondsenwerving, het lidmaatschap bij Fundraisers Alliance Belgium, netwerkmomenten,...”

Authentieke communicatie

Tot nu toe kreeg Auxilia vooral giften via de contacten van het bestuur en was er niet echt een strategie. “Bedoeling is dat ik dat stelselmatiger ga aanpakken. Zelf hou ik van campagnes die niet inspelen op trends, die een eigen stijl en stem durven te hanteren, waardoor ze een eigenheid krijgen en authenticiteit uitstralen. Ik ben bijvoorbeeld mecenas geworden van ‘Zwijgen is geen optie’?,  de podcast met gesprekken voor mensen die antwoorden of betere vragen zoeken, puur door hun manier van communiceren. Faut le faire, toch? Hun geheim kan ik niet onder woorden brengen, maar ik voel het wel aan. En naar zoiets zoek ik ook in onze communicatie: een eigen, authentieke stem.”

Auxilia_logoDe meer dan 1000 vrijwilligers van vzw Auxilia bieden kinderen, jongeren en volwassenen individuele hulp bij het leren wanneer zij nergens anders terecht kunnen. Ze werken samen met scholenvoorzieningen, clb’s….

https://auxilia-vlaanderen.be/

 

Want to be a friend of the Fundraisers Belgium?

The Fundraisers Belgium has several Friends of the Fundraisers Belgium that co-brand with our quality network of decision makers in the fundraising world. Send an e-mail to info@fundraisersbelgium.be if you want more information about partnering up with the Fundraisers Belgium.