SOS Kinderdorpen zet veiligheid kinderen boven fondsenwerving: je kan niet langer meter of peter worden van één kind.

Er is voorlopig een beduidende voorkeur om te geven aan SOS Kinderdorpen in zijn geheel. Dat geeft ons de kans om zelf te bepalen waar die giften naartoe gaan.

sos kinderdorpen meter en peter evolutie.png

SOS Kinderdorpen laat haar peterschappen evolueren naar een nieuwe vorm. Het is daarbij niet meer mogelijk om meter of peter te worden van één kind, maar je kan wel nog meter of peter worden van al hun projecten voor kinderen in België of in het buitenland. België is het eerste land waar SOS Children's Villages deze stap zet. "Wij zijn ervan overtuigd dat deze evolutie de betrokkenheid van de meters of peters niet hoeft te verminderen. En de eerste reacties zijn ook heel fijn om te horen. Er is veel begrip", geeft Mieke Pareit (Fundraisers Individual Giving) aan.

SOS Kinderdorpen contacteert haar meters en peters dit najaar zo persoonlijk mogelijk om hen deze evolutie uit te leggen, via de telefoon als dat lukt en via mail of brief als ze geen telefoonnummer hebben of ze niet telefonisch bereikbaar zijn.

In de huidige maatschappelijke context voelt het voor SOS Kinderdorpen niet meer juist om persoonlijke foto’s en brieven te sturen van de kinderen in hun zorg naar mensen elders in de wereld, ook al is dat met de beste bedoelingen. Denk bijvoorbeeld aan het groeiende belang van het recht op privacy, de Europese privacy wetgeving (GDPR) en de uitdagingen die wereldwijde sociale media met zich meebrengen. In hun Belgische projecten beschermen ze de identiteit van de kinderen in hun zorg al langer op die manier en is dat ook bij wet verplicht.

"Je kan wel nog meter of peter worden van SOS Kinderdorpen. Alleen niet meer van één kind specifiek." - Hilde Boeykens, directrice SOS Kinderdorpen

Daarom laten ze het peterschap nu evolueren naar een nieuwe vorm, waarmee meters en peters net zoveel impact hebben. In de plaats van één specifiek kind te steunen, vragen ze hen om voortaan alle kinderen die ze via hun projecten bereiken te steunen.De meters en peters zullen dus geen brieven of foto's meer ontvangen, maar via de digitale newsletter en het magazine blijven ze wél op de hoogte van wat ze met hun steun kunnen realiseren. Ondertussen groeien de kinderen natuurlijk gewoon verder op in de kinderdorpen. Het wereldwijde netwerk van SOS Kinderdorpen verzekert de continuïteit en het goede beheer van deze projecten. Voor de kinderen verandert er dus niets.

Meters en peters die dat wensen kunnen er specifiek voor kiezen om kinderen en families te ondersteunen via hun projecten in het buitenland óf via hun Belgische projecten. Men kan er ook gewoon voor kiezen om de missie in het algemeen te ondersteunen, dan steun je het geheel van de projecten die men vanuit SOS Kinderdorpen België in binnen- en buitenland mee organiseert.

De overgrote meerderheid blijft trouw

Mieke Pareit vertelt dat de eerste reacties fijn zijn om te horen. "Er is veel begrip. Tot nu toe blijft de overgrote meerderheid ons trouw. De finale cijfers zijn nog niet binnen, maar men begrijpt dat de veiligheid van het kind altijd voorop staat.  Uiteraard zijn er ook mensen die het jammer vinden, wat we begrijpen. Maar een evolutie in de samenleving vraagt een evolutie in onze aanpak."

Het doel van de belactie van SOS Kinderdorpen was een zo hoog mogelijke conversion rate. "Naar wat we nu zien, zal deze onze verwachtingen overtreffen. Er is voorlopig een beduidende voorkeur voor SOS Kinderdorpen in het algemeen, vooral langs Nederlandstalige kant. Dat geeft ons de kans om, afhankelijk van waar de nood het grootst is, te bepalen waar die giften naartoe gaan. Daaropvolgend is er een grotere interesse voor onze projecten in het buitenland ten opzichte van die in België", zegt Mieke.

Er is dan wel geen kind meer afzonderlijk toegewezen per meter of peter waarmee ze communiceren, toch hoeft deze beslissing de betrokkenheid niet te verminderen, geeft Mieke aan. "We blijven de focus leggen op transparante communicatie. Er is een jaarlijks impactrapport en ook in één-op-één-communicatie wordt de impact van de gift(en) benadrukt en toegelicht. In de plaats van één kind in één van onze projecten te ondersteunen, steunen meters en peters voortaan alle kinderen die we via onze projecten bereiken."

Steunmogelijkheden in vraag durven stellen

"We hopen enerzijds dat nog meer landen binnen SOS Children’s Villages zullen volgen. Noorwegen overweegt dat alvast en enkele andere landen promoten het kind-en village sponsorship niet meer, zoals Oostenrijk en de UK. Anderzijds hopen we uiteraard ook  een voorbeeld te zijn voor andere NGO's. Al 70 jaar (60 jaar in België) zetten we ons in voor een wereld waarin geen enkel kind alleen moet opgroeien. Om trouw te blijven aan onze waarden en normen, zoals commitment naar onze projecten toe, moeten we kritisch blijven. Dat wil ook zeggen dat we onze steunmogelijkheden in vraag moeten durven stellen."

Meer info vind je hier en een video van Hilde Boeykens (Directeur van SOS Kinderdorpen) die meer uitleg geeft hierover.

Want to be a friend of the Fundraisers Belgium?

The Fundraisers Belgium has several Friends of the Fundraisers Belgium that co-brand with our quality network of decision makers in the fundraising world. Send an e-mail to info@fundraisersbelgium.be if you want more information about partnering up with the Fundraisers Belgium.